Министър Лиляна Павлова положи капсула на времето при възобновяване на строителството на яз. "Пловдивци"

Публикувана в: НовиниС полагане на капсула на времето, с послание към бъдещите поколения, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова възобнови строителството на язовир „Пловдивци“ край Рудозем днес. „Спазвайки традицията на старите майстори, днес ние вграждаме нашето посвещение за бъдещите поколения в стената на язовира, с надеждата то да бъде прочетено след 100 години, когато България ще бъде богата, мирна и просперираща държава“.С полагане на капсула на времето, с послание към бъдещите поколения, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова възобнови строителството на язовир „Пловдивци“ край Рудозем днес. „Спазвайки традицията на старите майстори, днес ние вграждаме нашето посвещение за бъдещите поколения в стената на язовира, с надеждата то да бъде прочетено след 100 години, когато България ще бъде богата, мирна и просперираща държава“.

За първи път от близо 20 г. насам държавата инвестира в изграждането на язовир за питейна вода, каза министърът на регионалното развитие.

Министърът връчи разрешителното за строеж на инж. Георги Харизанов, ръководител на Консорциум „Пловдивци“. „Това е изключително сложен технически проект. В рамките на строителството му ще бъдат наети около 300 души, част от които вероятно от региона“, поясни г-жа Павлова. Изпълнителят има срок от 900 дни, за да завърши проекта.

Консорциум „Пловдивци“ е с водещ партньор „Зарубежводстрой“ – Русия и партньори „Арема“ (Испания) и „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (България). Проектът се финансира чрез заемно споразумение между България и Световната банка по Проект за развитие на общинската инфраструктура. Водният обект се намира на 17 км от гр. Рудозем до с. Пловдивци. Със строителството му ще се реши проблемът с недостига и качеството на водата в 30 населени места. Близо 40 хил. души ще имат непрекъснат достъп до по-качествена вода, посочи Павлова. Общата стойност на проекта е 47,4 млн. лв. Обемът на изкуственото езеро за питейни води е 2,4 млн. литра, което е 60 пъти повече спрямо дебита на сегашните 67 водоизточници, които захранват населените места.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че с подписването на договора за строителство на язовир „Пловдивци“ и свързаната с него пречиствателна станция за питейни води се слага край на 30-годишната история на водния обект. Първият проект на язовира е от 1982г.

Прочетена 4395 пъти Последно променена в Сряда, 15 Юни 2016 13:19

Рег. генерални планове

Регионалните генерални планове за ВиК ще определят приоритети за развитието на отрасъла и необходимите инвестиции за постигане на съответствие с директивите на ЕС.

Контакти

София 1202
Ул." Кирил и Методий" № 17 - 19

Телефон: +359 2 9405291 
Факс: +359 2 9872517